Otrava jedlom – ako jej zabrániť
K otrave jedlom (chorobe prenášanej potravinami) dochádza, keď konzumujeme jedlo – najmä surové potraviny, ktoré boli kontaminované baktériami alebo vírusmi, ako sú Norovírus, Campylobacter, Salmonela alebo E. coli. Medzi surové potraviny patrí mäso, hydina, vajcia, ryby a morské plody. Z týchto dôvodov musíme pri manipulácii alebo príprave jedla v kuchyni venovať zvýšenú pozornosť.
Pamätajte si 4 dôležité body hygieny potravín: krížová kontaminácia, čistenie, varenie a chladenie.
Tipy na prevenciu
Tu sú 4 kľúčové body, ktoré by ste mali dodržiavať, pokiaľ ide o bezpečnosť potravín:
Čistenie
- Dodržiavajte správnu hygienu rúk. Nezabudnite si pravidelne umývať ruky mydlom a vodou.
- Čistite a dezinfikujte povrchy, na ktorých jedlo pripravujete: Po príprave jedla (najmä surového mäsa, rýb alebo vajec) použite dezinfekčný sprej alebo dezinfekčné obrúsky na čistenie všetkých kuchynských povrchov.
Jedlo varte dôkladne
- Mäso dôkladne uvarte a pred podávaním sa uistite, či je pripravené na konzumáciu. Zaistite, aby znovu zohrievané jedlo bolo dôkladne zohriate a vyhnite sa opakovanému prihrievaniu jedla viac než jedenkrát [1]. Teplota jedla je dôležitým faktorom, pretože teplotné rozdiely môže umožniť mikróbom produkovať toxíny a spôsobiť infekcie ako S. aureus a B. cereus.
Varené jedlo ochlaďte, zakryte a dajte do chladničky do jednej hodiny od jeho prípravy
- Podľa potreby rozdeľte veľké porcie do menších nádob, aby ste urýchlili ochladenie. Dodržiavajte pokyny na uskladňovanie čerstvých potravín, ktoré sú uvedené na ich obale a konzumujte (alebo zlikvidujte) potraviny do dátumu uvedeného na obale.
Vyvarujte sa krížovej kontaminácii
- Nezabudnite si umyť ruky pred prípravou jedla a bezprostredne po manipulácii so surovými potravinami. Na surové mäso a potraviny určené na priamu konzumáciu bez tepelnej úpravy by ste mali používať iné kuchynské potreby a dosky na krájanie.
Udržiavanie hygieny v domácnosti je skvelým krokom ku zníženiu šance na otravu jedlom. Ďalšie informácie o tom, ako môžete udržovať zvyšok svojej domácnosti hygiencky čistý nájdete tu.
Zdroje: