Čo sú mikróby a ako sa šíria?
Väčšina mikróbov na svete je pre ľudí neškodná. Niektoré druhy baktérií nám dokonca robia dobre, napríklad tie v črevách, ktoré nám pomáhajú tráviť jedlo. Ale je dôležité vedieť o mikróboch (choroboplodných zárodkoch spôsobujúcich choroby) a o tom, ako sa môžu šíriť vo vašej domácnosti - najmä preto, že existujú rôzne spôsoby ako zabrániť ich šíreniu.
Čo sú mikróby?
Mikróby (tiež označované ako „patogény“) sú mikroskopické organizmy, ktoré môžu spôsobiť choroby a infekcie, ak sa dostanú do našich tiel.
Najbežnejšie typy mikróbov sú:
- Baktérie (napr. Salmonella, ktorá môže spôsobiť otravu jedlom)
- Vírusy (napr. Rhinovius, ktorý spôsobuje bežné prechladnutie)
- Huby (napr. Trichophyton, ktoré môžu spôsobiť kožné plesne na chodidlách)
- Parazity (napr. Giaridia Intestinalis, ktoré môžu spôsobiť hnačku)
Ako sa šíria choroboplodné zárodky?
Baktérie a huby môžu vo vašej domácnosti prežiť kdekoľvek kde je teplo a vlhko. Ale vírusy sú iné. Vírusy sú približne veľké ako stotina baktérie a musia byť vo vnútri živého hostiteľa, aby sa mohli rozmnožovať. Prostredníctvom tohto procesu môžu spôsobiť ochorenie.
Hlavné zdroje šírenia mikróbov:
- Kontaminované jedlo a voda
- Povrchy, ktorých sa často dotýkate, ako sú kľučky dverí, vodovodné kohútiky, diaľkové ovládače a telefóny
- Odpadkové koše, drezy, umývadlá a toalety
- Odpad z domácnosti ako použité alebo pokazené potraviny, použité vreckovky a znečistené plienky
- Čistiace pomôcky, ako sú handry, špongie a špinavé zubné kefky
- Domáci miláčikovia a iné zvieratá, ako sú hlodavce a muchy
- Ľudia
Ako sa mikróby dostanú do tela?
Existuje niekoľko spôsobov, ako sa mikróby môžu dostať do nášho tela.
- Môžu byť v konzumovaných kontaminovaných potravinách
- Mikróby vo vzduchu môžu byť vdýchnuté našim nosom a ústami a dostať sa do pľúc
- Mikróby na našej pokožke môžu preniknúť do neošetrených rán
- Môžu sa dostať do našej krvi prostredníctvom injekcií, chirurgických zákrokov alebo prostredníctvom zvierat a bodnutím hmyzom
- Niektoré špecifické mikróby nachádzajúce sa v našich telesných tekutinách môžu byť prenesené na ďalšieho človeka telesným kontaktom.
Ako sa môžete chrániť?
Mikróby sa môžu šíriť rýchlo a teraz, keď viete, ako sa to robia a ako sa dostanú do vášho tela, môžete sa lepšie chrániť. Nasledujúce hygienické návyky, pomôžu chrániť vás a vašu rodinu pred mikróbmi.
Hygiena rúk
- Pravidelne si umývajte ruky s tekutým mydlom Dettol alebo používajte Dettol antibakteriálny gél na ruky*, ktorý vám pomôže zabrániť šíreniu baktérií a vírusov
Pravidelne dezinfikujte často dotýkané povrchy
- Dezifikujte pracovné a kuchynské povrchy, dezinfikujte svoju kúpeľňu (vrátane umývadiel, sprchových dverí a batérií) a ďalšie povrchy, ktorých sa pravidelne dotýkate, aby ste zabránili šíreniu mikróbov vo vašej domácnosti. Môže vám v tom pomôcť například Dettol antibakteriálny sprej na povrchy.
Vyčistite si oblečenie
- Ak vy alebo vaši členovia rodiny trpíte prechladnutím alebo chrípkou, pridajte do svojho prania dezinfekčný prípravok na to určený, aby ste zničili baktérie a vírusy a zabránili ich šíreniu.
Viac informácií o tom, ako zabrániť šíreniu mikróbov, nájdete na našej stránke s tipmi tu.
*Používajte biocídy bezpečným spôsobom. Pred použitím si vždy prečítajte etiketu a informácie o výrobku.